Comandă produse de peste 200 lei și ai TRANSPORT GRATUIT!

Cum alegem oxidantul și care este rolul oxidantului în vopseaua de păr?

Cum alegem oxidantul și care este rolul oxidantului în vopseaua de păr?

Ce este oxidantul și care este rolul lui în vopseaua de păr?

Oxidantul are un rol esențial în procesul de colorare a părului. În timpul vopsirii părului, oxidantul interacționează cu coloranții din vopsea pentru a crea un proces chimic numit "oxidare". Acesta se prezintă într-o consistență cremoasă ce conține peroxid de hidrogen care deschide cuticula părului, astfel încât pigmentul din culoare să poată pătrundă adânc în fibra de păr pentru a o colora.

Practic, ajută la activarea și fixarea culorii în firele de păr.

Proporția de oxidant la vopsea poate varia în funcție de tipul de vopsea și de obiectivele de colorare, aceasta fiind de obicei 1:1, 1:1,5 sau chiar 1:2 pentru un efect puternic de iluminare. Anumite produse profesionale pot recomanda utilizarea unei proporții diferite de oxidant și vopsea pentru a obține cele mai bune rezultate.

Cum și în funcție de ce aleg oxidantul potrivit?

Alegerea corectă a oxidantului este esențială pentru a obține rezultatele dorite în orice proces de vopsire a părului. Oxidanții sunt disponibili în diferite concentrații, iar puterea sau concentrația oxidantului este exprimată în unități de volum (Vol) sau în procente (%). Cu cât numărul este mai mare, cu atât puterea de oxidare este mai mare și poate astfel să deschidă mai mult nuanța părului. Astfel, oxidanții mai puternici pot fi utilizați pentru a deschide mai mult culoarea părului, în timp ce oxidanții mai blânzi, de concentrație mai mică, sunt potriviți pentru a oferi o schimbare ușoară de culoare.

1. Alegerea oxidantului în funcție de tipul de culoare/vopsea

● Culorile temporare semipermanente sau demipermanente se folosesc cu oxidanți mai slabi de Vol. 3 până la Vol. 20, sau chiar fără oxidant

● Culorile permanente se folosesc cu oxidanți de concentrație medie, de obicei Vol. 20 până la Vol. 30

● Decolorarea/iluminarea se face cu ajutorul unor oxidanți puternici de la Vol. 30 până la Vol. 40, în combinație cu pudre sau creme decolorante

2. Alegerea oxidantului în funcție de gradul de închidere sau deschidere a culorii părului

Alegerea oxidantului se face și în funcție de cât de mult dorești să deschizi culoarea părului, ținând cont de nuanța actuală a părului și de istoricul acestuia. În mod normal, fiecare 3% din oxidant deschide nuanța cu 1 ton. Așadar, dacă dorești să păstrezi culoarea actuală, trebuie să folosești un oxidant de 3%.

Iată concentrațiile disponibile, cum și în ce context se folosește fiecare:

10 Vol. sau 3% peroxid

● Închide nuanța părului cu 1 ton

● Funcționează doar dacă pornești de la un ton deschis și vrei să obții un ton mai închis

● Adaugă o “umbră” sau o tentă închisă părului cu același nivel de luminozitate

20 Vol. sau 6% peroxid

● Deschide nuanța părului cu 1-2 tonuri

● Este cea mai folosită concentrație de oxidant și este cel mai des folosită în combinație cu vopselele semipermanente și permanente

● Este concentrația potrivită pentru acoperirea 100% a firelor albe

30 Vol. sau 9% peroxid

● Deschide nuanța părului cu până la 3 tonuri

● Este folosită pentru decolorare și pentru deschiderea culorii părului, fiind potrivită pentru părul cărunt

● Cel mai des este folosită la culorile permanente și cu pudră sau cremă decolorantă

40 Vol. sau 12% peroxid

● Este folosită doar pentru decolorare, deschide cu până la 8 tonuri

● Este ideală pentru obținerea nuanțelor de blond super platinat

● Se folosește cu pudră sau cremă decolorantă

● Din cauză că poate provoca arsuri, nu este recomandată folosirea acestei concentrații acasă

3. Alegerea oxidantului în funcție de tipul de păr

Este important să folosesti un oxidant corespunzător pentru a evita deteriorarea părului. De aceea, este recomandat să utilizezi vopseaua de păr conform instrucțiunilor producătorului și să efectuezi întotdeauna un test de sensibilitate înainte de utilizare. Fiecare tip de păr reacționează diferit la oxidanți fiind mai ușor sau mai dificil de colorat/decolorat. Iată câteva caracteristici pentru fiecare tip de păr:

    Părul subțire/fin

● Este mai ușor de colorat sau decolorat

● Dacă vopsești părul fin cu o nuanță mai închisă ține cont de faptul că poate să iasă mai închisă decât te așteptai sau decât scrie pe specificații. În astfel de cazuri este bine să folosești o nuanță mai deschisă.

● Poți folosi o concentrație de oxidant mai mică decât cea recomandată

Părul normal

● Este cel mai ușor de colorat pentru că are o reacție normală la culoare

● Folosește concentrația de oxidant recomandată de producător

    Părul gros

● Este cel mai dificil de colorat sau decolorat

● La colorarea cu o nuanță mai închisă, rezultatul final poate să fie o nuanță ușor mai deschisă decât te aștepți

● Poți folosi o concentrație de oxidant mai mare decât cea recomandată

● Părul gri sau cărunt este deasemenea foarte rezistent

Iată câteva recomandări de branduri și produse profesionale pe care le poți folosi pentru a schimba culoarea părului, acasă:

Prima de pe listă este Vopseaua de Par Tehnica Permanenta - Fanola Color Cream 9.0 Blond Foarte Deschis - Fanola împreună cu Oxidant - Cream Activator 10 Vol / 3% 300ml - Fanola sau cu cel de 20 vol/6%.

Dacă părul a fost deja vopsit anterior sau are o culoare naturală mai închisă, va fi necesar să folosești un oxidant cu o concentrație mai mare, cum ar fi oxidantul de 40 vol de la Be hair, pentru a deschide culoarea părului și a obține nuanța dorită. Conceput pentru a fi folosit împreună cu vopseaua de la Be hair, acest oxidant are o formulă specifică de înaltă calitate, o textură luxuriantă, cremoasă fară miros, delicată cu pielea scalpului și mediul înconjurător.

Alte branduri de produse profesionale precum Wella, Oro Therapy sau Londa oferă o gamă largă de oxidanți și vopsele care sunt special formulate pentru a obține cele mai bune rezultate în funcție de culoarea actuală a părului și de istoricul acestuia.