Comandă produse de peste 200 lei și ai TRANSPORT GRATUIT!

Care este tipul tău de păr?

Care este tipul tău de păr?

Să profiți din plin de toate atuurile părului tău nu este întotdeauna ușor, deoarece trebuie să ții cont de multe aspecte cum sunt forma feței, culoare, trendurile, preferințele și stilul personal sau vârsta, însă cel mai important lucru de care trebuie să ții cont este de tipul tău de păr.

Ce este tipul de păr?

Tipul de păr se referă la structura firului de păr care este determinată de forma foliculilor piloși. Acești foliculi pot să formeze de la un păr extrem de drept, la unul ondulat sau foarte creț, iar dacă știi care este tipul tău de păr vei înțelege mai bine care sunt caracteristicile naturale ale părului tău și vei putea alege mai ușor un șampon, mască, ulei de păr, vopsea chiar, sau alte produse, cât și stilul care evidențiază cel mai bine caracteristicile tipului tău de păr.

Câte tipuri de păr există și cum poți afla care este tipul tău de păr?

Există 4 categorii mari de păr și fiecare din ele are mai multe subcategorii, iar ca să afli în care categorie se încadrează tipul tău de păr, trebuie să îl speli pentru a elimina complet orice produs de styling, iar apoi să examinezi șuvițele în oglindă.

1. Drept

Acest tip de păr nu are nici un onduleu natural, pentru că uleiurile secretate în mod natural pe scalp au tendința să migreze mai ușor pe lungimea firului de păr, oferind un luciu natural. Dezavantajul principal al acestui tip de păr este că poate să producă prea multe uleiuri, și să aibă un aspect gras, dar aceast aspect poate fi rezolvat foarte simplu cu un șampon uscat.

Părul drept are 3 subtipuri:

Tipul 1A - cel mai rar întâlnit cu fir extrem de subțire și perfect drept, motiv pentru care poate arăta pleoștit și fără volum.

Tipul 1B - și acest tip de păr este destul de drept, însă are ceva mai mult volum și o ușoară tendință de a se ondula spre vârfuri.

Tipul 1C - acesta are cel mai gros fir și o tendință generală a se ondula, dar nu atât cât să intre în categoria de păr ondulat.


2. Ondulat

Părul ondulat formează în mod natural acele șuvițe în formă de S și este o combinație între părul întins și cel creț, formând și aceste 3 subcategorii:

Tipul 2A - are o tendință de a forma valuri foarte lejere, de la jumătate spre vârfuri, cu forma S abia vizibilă, iar partea de la rădăcini până spre jumătate este de obicei dreaptă.

Tipul 2B - este similar cu tipul 2A, dar cu forma S a șuvițelor mai proeminentă. În plus are o ușoară tendință de electrizare și e posibil să ai nevoie de un spray anti-frizz.

Tipul 2C - Acest tip este caracterizat de onduleuri mai bine defnite care se apropie de bucle, și încep mai aproape de rădăcina părului, cu fir gros și predispus la elecrizare. Cele mai utile în coafarea acestui tip de păr sunt un difuzor și un spray anti-frizz.


3. Creț

Părul ondulat este caracterizat de bucle definite în mod natural, care au tendința de a împiedica uleiurile naturale ale scalpului să se răspândească pe întreaga lungime a șuvițelor. Motiv pentru care părul ondulat este predispus la uscare. Cele 3 subcategorii sunt următoarele:

Tipul 3A - este cel mai lejer tip de păr creț și poate include o combinație de bucle strânse și mai lejere. Ar trebui să fie ușor de întins, dar poate fi, de asemenea, predispus la deteriorarea prin căldură.

Tipul 3B - Prin comparație cu 3A, buclele din această subcategorie sunt mai spiralate, dese și au tendința să înceapă de la rădăcină. Uscăciunea poate reprezenta o problemă pentru acest tip de păr, iar produsele de hidratare sunt de mare ajutor.

Tipul 3C - caracterizat prin bucle strânse și elastice în forma de șurub, are firul gros și predispus la creț. Produsele precum balsamul fără clătire pot ajuta în lupta împotriva uscăciunii și a firelor de păr rebele, iar uscarea cu uscătorul de păr ar trebui evitată.


4. Super-creț/afro

Părul super creț cu bucle strânse, este aspru și încâlcit, fără acele buclele definite pe care le asociem cu părul creț. Spre deosebire de părul creț, acest tip de păr tinde să își mențină forma și când este umed, în loc să se lase formând bucle mai lejere. Iată care sunt cele 3 subtipuri:

Tipul 4A - Părul de tip 4A se caracterizează prin bucle dense, strâns încolăcite, care sunt de obicei în jurul diametrului unui stilou. Părul din această categorie tinde să fie extrem de delicat, ceea ce înseamnă că produse hidratante precum unturile, cremele și măștile sunt de mare ajutor.

Tipul 4B - Caracterizat prin încolăciri strânse în zig-zag. Buclele definite pot fi ușor acoperite de fire răzlețe, electrizate și menținerea buclelor definite poate să dea bătăi de cap. Produsele anti-frizz și hidratante sunt absolut necesare.

Tipul 4C - este categoria cu cel mai creț păr caracterizată prin buclele extrem de dense (gândiți-vă la afro-ul anilor '70) și foarte slab definite. Această categorie de păr este destul de fragilă și greu de coafat, așa că se recomandă perierea cu precauție. Sunt recomandate balsamurile bogate și super-hidratante este posibil chiar să optezi pentru renunțarea la șamponare în favoarea spălării cu balsam (co-washing) - o procedură practicată la acest tip de păr.