Comandă produse de peste 200 lei și ai TRANSPORT GRATUIT!

Cum să ai unghii sănătoase si ingrijite

Cum să ai unghii sănătoase si ingrijite

Uită-te cu atenție la unghii. Au un aspect sănătos sau poți observa tăieturi, încrețituri sau zone cu o formă sau culoare neobișnuită? Este necesar să acordăm o atenție deosebită unghiilor, întrucât, uneori, acestea ne pot semnala anumite probleme de sănătate.

O unghie sănătoasă este netedă, fără adâncituri sau crestături. Are o culoare și o consistență uniformă și este lipsită de pete sau modificări de culoare. Uneori, pe unghii apar unele crestături, ce se întind de la cuticulă până la vârful unghiei. Acestea nu sunt periculoase, dar odată cu înaintarea în vârstă, tind să devină mai evidente. Pe unghii pot apărea, de asemenea, linii sau pete albe, care vor dispărea în cele din urmă, odată cu creșterea acestora.

Cum arată o unghie sănătoasă

Unghiile de la mâini și cele de la picioare își pot schimba uneori aspectul din cauza anumitor factori externi sau interni, unele schimbări fiind normale, pe când altele pot indica probleme de sănătate, așa că este recomandat să consulți un medic specialist încă de la primele semne, indiferent de natura acestora.

Unghiile sunt afectate cu precădere de dermatofiți, onicomicoza fiind una dintre cele mai răspândite afecțiuni ale pielii. Alte boli pot fi Candida - întâlnite frecvent la persoanele cu infecții cronice cutano-mucoase sau la cele cu un sistem imunitar slab, infecțiile locale bacteriene și fungice, sau alte boli ale organismului.

Ține minte că unele afecțiuni ale unghiilor sunt contagioase, în special ciupercile, putând deci fi transmise mai departe. Așadar, nu împrumuta încălțămintea prietenilor tăi, nu merge desculț în spațiile publice, însă nici la tine acasă și este indicat să îți schimbi șosetele des. Pe de altă parte, pentru o manichiură fără probleme, încearcă pe cât posibil să ai grijă la echipamentul folosit pe unghiile tale, astfel încât să nu fie murdar, defect, ruginit sau foarte vechi.

Astfel, iată care sunt schimbările la care trebuie să acționezi încă de la prima apariție.

  • Schimbări de culoare pe întreaga unghie sau o dungă neagră sub unghie.
  • Modificarea formei unghiei, cum ar fi o unghie ondulată.
  • Subțierea sau îngroșarea unghiei.
  • Separarea unghiei de pielea ce o înconjoară.
  • Modificări de culoare.
  • Sângerări în jurul unghiei.
  • Umflături sau dureri la nivelul unghiilor.

Principalii factori de risc pentru bolile de unghii pot fi o igienă defectuoasă a mâinilor și picioarelor, vârsta înaintată, împrumutarea încălțăminții sau probarea acesteia în magazine, mersul la sala de fitness, mersul la piscină, circulația periferică slăbită, traumatismele locale, boli metabolice etc.

Sfaturi pentru îngrijirea unghiilor

Îngrijirea unghiilor de la mâini și picioare deopotrivă este esențială în primul rând pentru organism și pentru sănătatea ta, dar și pentru un aspect întotdeauna fresh, elegant și feminin, așadar încearcă pe cât posibil să ții cont de următoarele sfaturi și recomandări, astfel încât să te simți întotdeauna plină de energie și gata de noi provocări!

Sfaturi beauty pentru ca unghiile tale să arate excelent

  • Păstrezi unghiile curate și uscate. Acest lucru va preveni ca orice fel de bacterie să apară sub unghii. Contactul repetat sau prelungit cu apa poate duce la despicarea acestora. Poartă întotdeauna mănuși de cauciuc atunci când speli vasele, faci curățenie sau folosești chimicale puternice.
  • Ai o igienă bună a unghiilor. Folosește o foarfecă ascuțită pentru manichiură. Taie-ți unghiile drepte, și apoi rotunjește ușor vârfurile.
  • Folosești o cremă hidratantă. Atunci când aplici o loțiune pentru mâini, asigură-te că aceasta va ajunge atât în interiorul unghiilor, cât și pe cuticule.
  • Aplică întotdeauna un strat protector. Folosirea unui întăritor de unghii poate contribui la creșterea rezistenței acestora.
  • Respectarea etapelor. Atunci când mergi la salon, asigură-te că fiecare etapă a manichiurii sau a pedichiurii este respectată. De exemplu, pentru unghiile cu gel este indicat să ții cont de fiecare pas, de la curățarea cuticulelor și până la montarea și pilirea șablonului unghiei.
  • Întrebi doctorul despre biotină. Anumite studii au arătat că biotina poate contribui la întărirea unghiilor fragile și subțiri.
  • Ia suplimente pentru unghii. Unghiile tale au nevoie de îngrijire specială, mai ales în perioadele cu temperaturi foarte joase sau foarte ridicate, astfel încât ele să fie puternice și să reziste la orice mediu. Suplimentele te pot ajuta la întărirea unghiilor, dar și pentru un aspect sănătos. Alege suplimentele pe bază de riboflavină, zinc sau alte produse bogate în vitamine și nutrienți.
  • Dezinfectează ustensilele. Chiar dacă mergi la salon sau îți faci unghiile acasă, ține minte să dezinfectezi întotdeauna ustensilele înainte de fiecare utilizare!

Sfaturi beauty pentru a preveni deteriorarea unghiilor

  • Îți rozi unghiile și cuticulele. Acest obicei îți poate deteriora loja unghiulară. Chiar și o tăietură minoră de-a lungul unghiei poate permite accesul bacteriilor sau ciupercilor, cauzând astfel o infecție.
  • Îți tai cuticula. Este recomandat ca această să fie împinsă cu un băț pentru cuticule din lemn de portocal. Este o variantă mult mai sănătoasă care, cu timpul, va da rezultate.
  • Folosești produse dure. Încearcă sa reduci cantitatea de acetonă sau să optezi pentru o formulă ce nu conține acetonă.
  • Ignori problemele. Dacă ai o problemă cu unghiile care nu pare că o să dispară sau care este asociată cu alte semne și simptome, apelează la un doctor sau la un dermatolog pentru consult.
  • Nu pili unghiile prea mult. Pilirea unghiilor este benefică, însă dacă vei face acest lucru foarte des atunci vei încuraja dezvoltarea infecțiilor.
  • Folosește pila de unghii într-o singură direcție. Pila de unghii nu trebuie utilizată înainte și înapoi, ci doar într-o singură direcție. În caz contrar unghia se poate deteriora mai repede, putând deci să cauzeze anumite afecțiuni sau disconfort.
  • Bază pentru unghii. Apelează la o bază de unghii atunci când îți faci manichiura sau pedichiura la tine în locuință. Oja nu ar trebui aplicată direct pe unghie.
  • Hidratează mâinile. Hidratarea este esențială pentru aspectul catifelat al pielii și cuticulelor deopotrivă. Asemeni tenului, unghiile au nevoie de hidratare, așadar ține la îndemână o cremă hrănitoare pentru piele și unghii.
  • Unghiile trebuie să respire. Încearcă să nu folosești ojă mereu, unghiile trebuie să respire din când în când. Alege în schimb un tratament pentru regenerarea,întărirea și frumusețea unghiilor.
  • Atenție la ojele alese. Nu toate ojele sunt bune pentru unghiile tale, așa că ai grijă la calitatea acestora! Totodată, alege să renunți la manichiurile sau pedichiurile pe bază de apă, ci optează pentru un ulei de cuticule; acesta va oferi mai multă durabilitate pentru unghii.

Aspecte de care să ții cont dacă vizitezi frecvent salonul de manichiură/ pedichiură

Dacă optezi pentru manichiura și pedichiura făcute într-un salon de înfrumusețare, trebuie să ții cont de anumite aspecte, astfel încât să te bucuri întotdeauna de un look impresionant al unghiilor, alături de sănătatea acestora. Cu alte cuvinte, iată câte aspecte ce nu ar trebui neglijate!

  • Asigură-te că saloanele colaborează cu tehnicieni autorizați.
  • Nu-ți tăia cuticulele pentru că pot apărea infecții la nivelul unghiilor.
  • Asigură-te că tehnicianul sterilizează absolut toate ustensilele pe care le folosește, pentru a preveni răspândirea unei eventuale infecții.
  • În cazul în care tehnicianul folosește echipament de unică folosință, atunci asigură-te că utilizează întotdeauna ustensile noi.
  • De asemenea, poți întreba cum sunt curățate cădițele pentru picioare.
  • În mod ideal, se folosește o soluție de albire după fiecare client și filtrele se curăță în mod regulat.

Este extrem de ușor să-ți neglijezi unghiile dar, dacă parcurgi niște pași de bază, vei avea niște unghii sănătoase și puternice.

Când este nevoie de sfatul medicului specialist

Atunci când apare o problemă la unghii este important să o tratezi pe aceasta de la primele semne, astfel încât situația să nu se agraveze, iar tu să te simți inconfortabil. Astfel, indiferent de natura problemei, este indicat să apelezi la sfatul unui medic specialist.

Chiar dacă problema a trecut de la sine, însă peste câteva luni reapare, atunci este un semn clar că trebuie să apelezi la un dermatolog. Traumatismele recurente pot avea forme ușoare sau grave, de la o mică decolorare la unghiei și până la sângerarea acută a acesteia, alături de diferite afecțiuni ale unghiilor.

Așadar, dacă vrei să te pregătești de primăvară și vară și să porți pantofii tăi favoriți și să te bucuri de o manichiură de invidiat, atunci vizitează medicul specialist din timp, pentru ca problema să nu se agraveze. Alături de infecțiile locale, schimbarea culorii, texturii sau grosimii unghiilor poate însemna hematoame subunghiale, infecții fungice ce pot duce la înnegrirea sau căderea unghiilor sau chiar cancer de piele.

Manichiura și pedichiura realizată corect oferă tuturor persoanelor un sentiment de bine, de voie bună, de confort și relaxare. Ai grijă atunci când mergi la salon sau îți faci unghiile în propria locuință, ține cont de sfaturi și recomandările oferite și bucură-te întotdeauna de un aspect irezistibil al unghiilor!