Comandă produse de peste 200 lei și ai TRANSPORT GRATUIT!

Cum scapam de matreata?

Cum scapam de matreata?

Numeroase persoane se confrunta zi de zi cu un aspect inestetic al parului, plin de cojite, scalp iritat si fire de par fara volum. Frecvent, aceste simptome sunt asociate matretii, o inflamatie des intalnita si usor de tratat cu ajutorul produselor si rutinei potrivite. Daca te lupti zi de zi cu matreata si iti doresti sa scapi de aceasta afectiune deranjanta, atunci este timpul pentru o schimbare in viata ta!

In afara de considerentele estetice, matreata nu ar trebui ignorata pentru ca semnaleaza diferite afectiuni dermatologice sau o stare nervoasa acuta, iar tratamentul, in cazul in care situatia este neglijata, este de lunga durata. Asadar, consulta ghidul HNICosmetice pentru a afla care sunt tipurile de matreata, de ce apare aceasta si cum poate fi ea inlaturata, astfel incat sa te bucuri de un aspect placut estetic, incredere si eleganta!

Ce este matreata?

Matreata este semnul unei inflamatii bacteriale la nivelul scalpului, aceasta avand numeroase cauze si factori de risc. Celulele moarte de pe suprafata scalpului, adica matreata, ofera un aspect inestetic si deranjant, putand de altfel sa iti strice buna dispozitie si chiar dorinta de a participa la evenimentele si activitatile importante pe care le asteptai, precum o petrecere, o nunta, o plimbare in parc sau chiar o conferinta business.

Matreata este o descumare exagerata ce poate fi observata atat la radacina firelor de par, dar si pe lungimea acestora, in cazul in care te-ai pieptanat sau au trecut usor cu degetele peste podoaba capilara. Este usor de observat, avand forma unor cruste, cojite, punctulete albe sau galbui si adesea fiind insotite de senzatii de mancarime, arsura si inflamatii ale pielii.

Matreata este una dintre cele mai frecvente afectiuni dermatologice intalnite de catre medicii specialisti, acestea fiind in diferite forme si manifestandu-se variat de la o persoana la alta, insa indiferent de varsta, gen sau stilul de viata, matreata poate fi prezenta in viata fiecaruia. Fara un ritual de curatare si ingrijire, un mediu propice pentru par si o atitudine pozitiva, aceste simptome se pot agrava!

Unii oameni sunt norocosi, nestiind senzatia neplacuta si suparatoare a acestei afectiuni, pe cand altii se confrunta periodic cu aceste cojite inestetice. Este de retinut ca matreata nu apare doar la nivelul podoabei capilare, ci si in zona sprancenelor, iar la barbati poate fi prezenta chiar si in barba si mustata, de aceea persoanele afectate au nevoie de un tratament specific care sa actioneze rapid si de lunga durata.

Tipuri de matreata

Matreata poate fi diferita in functie de tipul de piele al fiecarei persoane, de modul de viala si de rutina zilnica si saptamana de ingrijire. Cu toate acestea, este important ca parul sa fie tratat cu produsele si procedurile potrivite, avand in vedere tipul matretii. Asadar, exista:

Matreata grasa

Apare atunci cand glandele sebacee produc o cantitate in exces de sebum si intra in contact cu tipul de ciuperca Malassezia. Matreata grasa are culoarea galbuie si un aspect uleios. Malassezia este o ciuperca despre care se stie ca traieste in mod natural la nivelul scalpului si care, in cazul unei ingrijiri corespunzatoare, ar trebui sa nu creeze probleme.

Matreata uscata

Este cea mai des intalnita in cabinetele medicilor specialisti, fiind cu precadere observata la persoanele cu tenul uscat, deshidratat sau sensibil. Matreata apare in special la schimbarile bruste de temperatura, dar si din cauza folosirii unor produse cosmetice neadecvate, cu ingrediente daunatoare ce pot irita sau afecta scalpul si firul de par. Acest tip de matreata se manifesta prin cojite de dimensiuni mici, medii si mari care se pot sfaramita chiar si la cea mai mica atingere si adesea sunt insotite de mancarimi, iritatii si chiar rani la radacina podoabei capilare.

De ce apare matreata?

Matreata este influentata atat de factorii de risc interni, dar si de catre cei externi, asa ca trebuie sa tii cont de prima aparitie a matretii pentru a-ti da seama cu exactitate care este cauza si momentul declansator. Pe de alta parte, daca nu stii cand te-ai confruntat prima oara cu matreata, atunci iata cele mai comune cauze:

Pielea uscata

Dupa cum ai putut observa in capitolul anterior, matreata poate aparea frecvent la persoanele care se confrunta cu pielea, scalpul si parul uscat, fiind chiar si una dintre principalele afectiuni ale parului. Uscarea rapida si profunda a parului poate fi cauzata de temperaturile extreme si scazute, de spalatul pe cap cu produse puternice si agresive, dar si de dusurile lungi si dese cu apa fierbinte.

Excesul de sebum

O alta cauza frecvent intampinata la persoanele care se confrunta cu matreata este cantitatea in exces de sebum a parului, scalpului si pielii. Aceasta este intalnita in special la persoanele cu pielea si scalpul gras sau acneic. Matreata grasa poate aparea frecvent in perioada adolescentei, la sarcina sau in momentele stresante si obositoare din viata ta.

Produse de ingrijire si styling

Un alt factor de risc ce poate duce la aparitia matretii este utilizarea produselor ce contin ingrediente agresive pentru par sau a cosmeticelor care nu ofera solutii pentru tipul tau de piele, ten sau scalp. Pe de alta parte, utilizarea frecventa a produselor si aparaturii de styling poate cauza matreata, asa ca incearca, pe cat posibil, sa nu utilizezi zilnic fixativul, spuma de par, samponul uscat etc.

Stresul si oboseala

Cu siguranta nici stresul si nici oboseala nu te ajuta in activitatile de zi cu zi, insa acestea sunt factori negativi si pentru frumusetea si sanatatea parului si a pielii. Este important sa te odihnesti in fiecare noapte intre 7 si 9 ore si sa reduci, cat de mult poti, stresul din viata ta!

Dieta alimentara fara nutrienti

Daca preferi mancarea fast-food in defavoarea celei gatite si sanatoase sau consumi des ingrediente prea sarate sau prea dulci, atunci exista o sansa semnificativa ca intocmai alimentatia sa fie cauza declansatoare a matretii.

Schimba-ti numaidecat regimul alimentar si vei observa cum aspectul pielii si frumusetea scalpului si a firului de par vor deveni mai sanatoase pe zi ce trece! Cu atat mai mult, pentru o minte limpede, un corp sanatos si un par de invidiat, nu uita sa adaugi in rutina ta de zi cu zi cel putin 30 de minute de miscare fizica!

Dermatita seboreica

Dermatita seboreica este o afectiune a pielii determinata de dezechilibrele hormonale. Printre modurile de manifestare ale acesteia apare si matreata. Din pacate, dermatita seboreica este o afectiune dermatologica inflamatorie cronica, asa ca va trebui periodic sa folosesti un tratament special impotriva simptomelor acestei boli de piele, dar si sa aplici produsele cosmetice special concepute pentru prevenirea si indepartarea matretii.

Psoriazis

O alta afectiune de piele care poate cauza matreata este Psoriazisul. Aceasta determina hiperproductia de celule noi epiteliale, inainte ca cele moarte sa fie indepartate de pe suprafata tenului, pielii si scalpului. Asadar, Psoriazisul se manifesta prin aparitia unor cruste mari si argintii pe piele, la nivelul scalpului, gatului, genunchilor si spatelor, adesea fiind insotite de inflamatii, mancarime si rani.

Solutii pentru tratarea si prevenirea matretii

Pentru a scapa definitiv de matreata, trebuie sa utilizezi produse cosmetice care hidrateaza scalpul bogat in zinc si seleniu. Sampoanele care contin aloe vera ajuta foarte mult la indepartarea matretii. Tratamentele cu extract de brusture si urzica pot face minuni in lupta cu matreata.

Astfel, iata care sunt cele mai populare produse pentru indepartarea rapida si eficienta a matretii si cum este indicat sa speli podoaba capilara corect, fara semne de matreata, senzatia de iritatie a scalpului sis a te bucuri de fire pline de volum, stralucire si naturalete.

Samponul impotriva matretii parului: Purity Shampoo - Fanola

Purity Shampoo este un sampon dedicat indepartarii matretii si curatarii intensive a parului, avand o formula delicata si ideala pentru persoanele care se confrunta cu un scalp sensibil. Samponul este compatibil cu orice tip de scalp care prezinta matreata.


Samponul anti-matreata: SP Clear Scalp Shampoo - Wella

Un alt sampon care te ajuta sa indepartezi pana si cele mai indraznete cojite de matreata este SP Clear Scalp Shampoo. Produsul de la Wella combate matreata eficient, lasand scalpul si parul curate si pline de prospetime, oferind rezultate deosebite inca de la prima utilizare!


Scrub-Gel capilar cu tripla actiune: Energy/ Purity/ Rebalance Scrub-Gel Pre-Shampoo - Fanola

Scrubul-gel de la Fanola actioneaza direct la sursa problemei, prevenind caderea parului si imbunatatind bulbul capilar. Scrubul-gel stimuleaza porii, indepartand excesul de sebum si ameliorand senzatiile de mancarime si iritatie. Este potrivit in special pentru persoanele cu parul gras, slabit, sensibil sau cu matreata.


Kit purifiant Antimatreata si Antisebum: Kit Dandruff and Sebum Control Be curativa - Be Hair

Kitul Be Curativa, de la brandul Be Hair, ajuta la indepartarea matretii de la nivelul scalpului si parului, oferind numeroase avantaje si proprietati hranitoare si sanatoase fiecarei persoane. Produsele actioneaza imediat si detoxifiaza podoaba capilara. Kitul contine: scrub Detoxygenating Purifying Clay, sampon Purifying Shampoo si fiole Purifying Lotion.


Sfaturi despre curatarea si ingrijirea parului predispus la matreata

  • Alege produsele potrivite pentru parul tau, astfel incat sa ameliorezi senzatiile de mancarime si inflamatiile, dar si pentru a preveni aparitia matretii, precum sampoanele speciale pentru pielea sensibila, uscata, grasa sau cu anumite afectiuni dermatologice.
  • Matreata poate fi tinuta sub control doar daca pastrezi o rutina de ingrijire corecta.
  • Alege produsele pentru par: sampon, balsam, masca, uleiuri si alte tratamente cu ingrediente naturale si usoare in defavoarea celor ce contin variate substante chimice.
  • Foloseste produse cosmetice care actioneaza intocmai pentru eliminarea matretii de pe podoaba capilara.
  • Stresul si oboseala pot agrava si accelera aparitia matretii.
  • Evita produsele de styling agresive.
  • Incearca sa vopsesti sau sa decolorezi parul cat mai rar deoarece si aceste proceduri pot favoriza aparitia matretii.
  • Pentru unele persoane, matreata este o boala cronica ce poate fi tinuta sub control, insa nu vindecata, asa ca daca te regasesti printre acestea, tine minte sa ai intotdeauna produsele potrivite in locuinta.
  • Masajul scalpului poate ajuta la ameliorarea aspectului matretii, dar si la calmarea senzatiilor de mancarime si iritatii.
  • Pastreaza o dieta echilibrata si un stil de viata sanatos. Nu uita sa te hidratezi!

Matreata iti poate strica buna dispozitie si increderea de sine, asa ca este indicat sa actionezi rapid si din timp pentru prevenirea si eliminarea acesteia de pe podoaba ta capilara. Tine cont de informatiile primite si de produsele recomandate pentru un par lipsit de griji, plin de volum, energie, sanatate si stralucire! Incepe fiecare dimineata alaturi de un par de invidiat si gata pentru a depasi orice provocare!