Comandă produse de peste 200 lei și ai TRANSPORT GRATUIT!

CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE FOARFECELE PROFESIONALE DE TUNS ȘI CUM SĂ ALEGI FOARFECA IDEALĂ PENTRU TINE?

CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE FOARFECELE PROFESIONALE DE TUNS ȘI CUM SĂ ALEGI FOARFECA IDEALĂ PENTRU TINE?

Talentul hairstylistului tău este extrem de important, însă când vine vorba de tăierea părului, oricât de talentat ar fi un hairstilist, dacă tunde cu foarfeci tocite, nepotrivite pentru mâna cu care lucrează, sau stilul de tuns, talentul nu îi este de prea mare folos. În schimb, o foarfecă potrivită într-o mână pricepută, poate să facă minuni.

Pentru că foarfeca de tuns este cel mai important instrument din trusa unui hairstylist, ea nu poate fi aleasă la întâmplare ci pe baza unor caracteristici specifice.

Care este foarfeca ideală pentru tine? Cum alegi acea foarfecă de tuns care să facă minuni în mâinile tale?

Iată ce trebuie să ai în vedere atunci când alegi o foarfecă de tuns sau o foarfecă de filat.

Stângaci sau dreptaci?

Poate vei fi surprins dar unul din criteriile preliminatorii este adaptarea foarfecei de tuns la mâna cu care lucrezi, în mod special dacă ești stângaci. Dacă mânerul foarfecei nu se potrivește poziției degetelor în anumite tehnici de tuns, stângacii pot avea mari bătăi de cap. De aceea asigură-te că alegi o foarfecă pentru stângaci sau una care să fie potrivită pentru ambele mâini, pentru că există și astfel de foarfeci.


Tuns sau filat?

Un alt criteriu important în alegerea unei foarfeci este scopul foarfecelor în funcție de tehnică și stil. Mai concret, dacă folosești o foarfecă de tuns atunci când vrei doar să filezi părul, opera ta se poate transformă într-un dezastru, pentru că nu folosești foarfeca ținând cont de scopul pentru care a fost creată. De aceea este bine să ai în trusa ta și o foarfecă de filat profesională pe lângă foarfecele de tuns.


Convexe sau teșite?

Există mai multe tipuri de lame însă lamele convexe și lamele teșite sunt cele două tipuri principale, fiecare cu caracteristici individuale, care determină rezultate diferite.

Lamele convexe: Foarfecele cu lamă convexă sau lamă în stil japonez sunt renumite pentru cele mai precise tăieturi și sunt apreciate pentru permisivitatea tehnicilor speciale cum este tehnica “slide”.

Lamele teșite: Sunt specifice foarfecelor germane, caracterizate prin margini ascuțite și unghi mic, creându-se astfel foarfece mai grele, mai dure și mai zgomotoase decât cele convexe. Avantajul principal al acestor tipuri de lame este că sunt durabile și versatile, potrivite pentru orice tip de păr.


Monedă sau rotiță pentru reglarea tensiunii

Tensiunea lamelor este foarte importantă pentru mânuirea foarfecelor într-un mod relaxat, care să ofere o tăiere precisă, confort și rapiditate. Există două modalități prin care tensiunea poate fi ajustată la nivelul optim:

Reglarea tensiunii cu monedă - acest sistem de reglare presupune strângerea și destrângerea lamelor prin rotirea unui cerc metalic, care se potrivește perfect în orificiile special create, până se ajunge la tensiunea optimă.

Reglarea tensiunii prin șurub reglabil - acest sistem presupune rotirea cu ajutorul degetelor a rotiței de reglare a tensiunii care este aplicată pe foarfecă, foarte intuitiv și simplu de utilizat.

Aceste șuruburi de reglaj pot avea și rol decorativ, asadar, pentru cele mai rafinate și sofisticate gusturi poți alege o rotiță de reglare directă cu pietricele, sau diamante care oferă o prestanță aparte.

Mărimea foarfecelor

Există 3 categorii de mărimi și fiecare dintre acestea sunt:

Foarfecele de 5” - 5,5” foarfece cu lamă scurtă, folosite pentru styling

Foarfecele de 6” sunt foarfece de tuns și texturare

Foarfecele de 7” sunt foarfece folosite la tuns, tuns clasic sau frizerie


Materialul

Foarfecele de tuns pot fi confecționate dintr-o varietate de materiale și aliaje cu caracteristici diferite, pe care este bine sa le cunoști pentru că acestea influențează greutatea, durabilitatea și performanța unei foarfece profesionale, însă cele mai renumite foarfece profesionale sunt cele din oțel japonez.

Aliaj pe baza de nichel - rezistență remarcabilă în fața coroziunii, însă nichelul este un potențial alergen, deci nu este recomandat pentru absolut oricine.

Aliaj pe baza de inox/oțel inoxidabil - inoxul este un material durabil și ușor de prelucrat, motiv pentru care este folosit în cele mai multe aliaje. Japonezii sunt renumiți pentru cele mai bune tipuri de inox/oțel inoxidabil, foarfecele din oțel japonez fiind cele mai versatile și căutate foarfece profesionale de tuns.

Aliaje pe baza de oteluri speciale - foarfecele din aliaje pe bază de oțeluri exotice sunt sunt cele mai profesionale, deși sunt mai fragile, mai greu de ascuțit și deci, se întrețin cu o atenție sporită. Pentru că acest tip de aliaj este un material din gama de top, prețurile sunt destul de ridicate.

Aliaje pe baza de molibden - un aliaj ideal, care poate oferi o precizie impecabilă. Datorită rezistenței și flexibilității pe care o are, din acest aliaj se pot obține foarfece cu lame foarte ascuțite pentru tăietură extrem de fină.

Aliaje pe baza de cobalt - la fel de populare ca cele din molibden, cu rezistență impecabilă la rugină și contactul cu chimicale, însă cu rezistență mai scazută la uzură, comparativ cu alte materiale.

Forma mânerului

Pentru o tăiere precisă, confort și rapiditate, este foarte important ca mânerul foarfecei să fie ergonomic, potrivit mâinii care o mânuiește. De aceea există trei categorii principale de mâner, care facilitează stăpânirea diverselor tehnici de tăiere și stilizate a părului, în funcție de poziția degetelor și a cotului.

Simetric - sau opposing grip este unul dintre cele mai uzuale tipuri de mâner și implică folosirea degetului mare și a degetului mijlociu.

Offset - este asemănător cu cel de mai sus, doar că acest tip de mâner implică folosirea degetului mare și inelar.

Crane - este un model inovator, extrem de confortabil, care permite utilizarea foarfecelor în cel mai relaxat mod, fără a menține cotul la 90 de grade.


În concluzie, cele mai importante caracteristici pe care trebuie să le aibă o foarfecă de tuns sau o foarfecă de filat profesionistă, sunt:

- Să fie potrivite pentru mâna ta, stângace sau dreptace.

- Să fie fabricate dintr-un material de înaltă calitate cu lamă foarte ascuțită pentru tăiere precisă.

- Să aibă mâner ergonomic, potrivit stilului de tundere, pentru confort și rapiditate.

Midashi Japanese este unul din cele mai renumite branduri de foarfece de tuns, care oferă o gamă extrem de variată cu modele de foarfece și seturi de foarfece potrivite pentru orice stil de tuns, nivel profesional și pentru orice buzunar. Indiferent ce model alegi, vei fi surprins de calitatea materialelor și ergonomia designului care vor duce meseria de frizer sau hairstylist la următorul nivel.