Comandă produse de peste 200 lei și ai TRANSPORT GRATUIT!

Ce sampon sa folosesc pentru par gras? Criterii de selectie, recomandari

Ce sampon sa folosesc pentru par gras? Criterii de selectie, recomandari

Indiferent daca e vorba despre o conditie constanta, daca se intampla numai in anumite anotimpuri sau doar cand porti accesorii pe cap o perioada extinsa de timp, pentru parul cu aspect uleios exista multiple solutii. Poate chiar atat de multe solutii incat raspunsul la intrebarea „Ce sampon sa folosesc pentru par gras?” nu mai este unul atat de simplu. Pentru a intelege cat mai bine efectele si solutiile pentru parul gras, trebuie sa afli intai si intai care este cauza acestuia, sa te raportezi cu atentie la tipul podoabei capilare si sa alegi produse profesionale pentru par.

De ce se ingrasa parul?

Ingrasarea parului se produce in general din cauza cresterii necontrolate a activitatii glandelor producatoare de sebum. Acestea incep sa aiba o activitate neregulata mai ales sub efectul stresului, al tulburarilor hormonale sau al iritarii fizice a scalpului. Intelegerea fiecarui factor care poate afecta productia de sebum este primul pas pentru a identifica un tratament de par gras pentru scalpul tau:

Pubertatea

In timpul pubertatii are loc maturizarea treptata a corpului, iar acest lucru se desfasoara prin multiple schimbari ale activitatii hormonale care pot conduce la unele dintre cele mai neplacute aspecte ale tineretii: acneea si parul gras.

Stresul

Dincolo de efectele hormonale, stresul de zi cu zi actioneaza la nivelul intregului corp, provocand multiple feluri de disconfort, atat psihic, cat si fizic. Din cauza dezechilibrului de vitamine si de minerale provocat de stres, scalpul incepe sa secrete sebum in exces, ceea ce provoaca ingrasarea parului la nivelul foliculilor.

Dieta

Este un fapt binecunoscut ca alimentele sanatoase te pot ajuta sa ai un par mai frumos si mai sanatos. Alimentele pe baza de Omega 3 (somon, nuci, spanac) sunt puternic recomandate pentru intarirea firului de par si stimularea cresterii parului.

Bolile de piele

Dermatita seboreica este foarte comuna la nivelul scalpului. Aceasta boala provoaca totodata si ingrasarea parului.

Samponarea neconforma a parului

Atunci cand folosesti sampon prea des sau in exces, parul poate reactiona in mod negativ si se poate ingrasa intre spalari, din ce in ce mai rapid, mai ales daca frecventa acestora este una ridicata.

Modul de prindere a parului

Daca parul tau sta prins foarte mult timp pe parcursul unei zile, fara sa fie pieptanat, radacina sa va deveni cu timpul grasa, iar sebumul se va extinde treptat la nivelul intregului fir, creandu-se efectul de par uleios.

Cum recunosti un sampon bun pentru parul gras


Cel mai bun raspuns la intrebarea „Ce sampon sa folosesc pentru par gras?” porneste de la natura samponului. Desi cel mai bun sampon pentru par gras depinde de parul fiecaruia dintre noi, este necesar unul care trateaza atat scalpul, cat si firele de par in sine. Alegerea samponului corect este o chestiune delicata, insa, odata ce ai optat pentru solutia ideala, rasplata va fi pe masura: un par stralucitor si superb, matasos si luminos. Un sampon profesional contine cat mai putine ingrediente, dar de cea mai mare calitate si exclude din start multi compusi nocivi.

Vei observa pe propria piele cum cel mai bun sampon pentru par gras curata in mod eficient firele si scalpul, scapandu-te de parul uleios, deoarece reduce activitatea glandelor sebacee, dar ofera si o pieptanare usoara, deoarece la finalul spalarii scapi de orice urma de par gras.

Cele mai bune variante de sampon pentru par gras sunt cele care contin elemente naturale, dar si substante precum sulful, care ajuta din plin la micsorarea secretiei seboreice. De asemenea, este ideal sa te orientezi catre formule care au in compozitie extracte din plante precum stejarul sau brusturele, cunoscute pentru proprietatile sale de tratare a problemelor parului si scalpului. Totodata, o astfel de solutie completa va preveni in mod direct atat caderea parului, cat si aparitia matretii.

Cum alegi samponul potrivit pentru parul gras


Acum ca am aflat de ce se ingrasa parul si in ce consta un tratament pentru par gras, pentru a face alegerea corecta, tot ce trebuie este sa te raportezi la tipurile existente de par. Exista trei tipuri de par: normal, uscat si gras. Pentru cel din urma, nu orice sampon este recomandat. De cele mai multe ori este necesar un sampon pentru spalarea parului gras special conceput pentru acest tip de par.

Problema parului gras este mereu conectata cu o problema a scalpului, deoarece glandele care genereaza sebum sunt localizate in scalp, astfel, asa cum am stabilit deja, cel mai bun sampon pentru par gras va trata si firele, si scalpul.

Alege in functie de tipul firului de par

Par drept

In general, parul drept si uscat are inclinatia sa se incarce mai rapid cu sebum, ducand la nedoritul aspect de par uleios, fata de cei care au parul bogat sau cret. Cel mai bun sampon pentru par subtire va tine cont intotdeauna de pH-ul acestuia.

Par cret

Desi aspectul de par gras e mai putin vizibil la persoanele cu par cret sau bogat, nici acestea nu sunt in mod real scutite de problema parului uleios, asa ca ingrijirea parului cret este la fel de importanta. Secretia sebumului in exces poate avea loc pe orice tip de scalp, insa in acest caz problema se manifesta intr-o mod mai putin observabil, spre deosebire de persoanele cu par drept si fin.

Indiferent de tipul de par, e recomandat sa optezi pentru sampoane destinate parului gras, care sunt formulate pe baza de mentol si citrice. Folosirea de produse hidratante, in special la nivelul scalpului, trebuie evitata pe durata tratamentului cu cel mai bun sampon pentru par gras care are efecte asupra scalpului tau.

Tine cont de pH-ul parului

Nivelul pH-ului e cel prin care se masoara raportul dintre aciditate si alcalinitate, care creste odata cu valoarea pH-ului. In cazul in care iti vopsesti parul acasa sau la salon, atunci trebuie sa stii ca vopseaua determina deplasarea pH-ului parului inspre sfera alcalina. De aceea, inclusiv in alegerea celui mai bun sampon pentru par vopsit, trebuie sa tii cont de nivelul pH-ului.

Pentru a intelege mai bine cum se interpreteaza nivelul pH-ului, atunci trebuie sa stii ca:

  • O substanta complet acida are pH=0;
  • Un pH neutru este 7,0;
  • O substanta complet alcalina are pH=14.

Parul nostru contine un mic procent de umiditate in structura sa si are un pH considerat normal atunci cand se incadreaza intre 4,5 si 5,5. Dupa cum ti-ai dat seama deja, parul uman este usor acid atunci cand este in starea sa naturala. Orice sampon si orice produs folosit pentru par afecteaza pH-ul natural al acestuia.

Pentru ca parul sa ramana natural si sanatos, pH-ul trebuie sa ramana acelasi, aflat in echilibru cu starea naturala a parului. Din aceasta cauza, alegerea corecta a samponului trebuie facuta in functie de nivelului de pH-ului a parului, pentru a putea imbunatati vizibil starea parului si a scalpului.

Care e secretul? Sa alegi acele sampoane care pot aduce pH-ul parului la un nivel neutru. Asadar, daca ai parul vopsit, sa tii intotdeauna cont de acest lucru, deoarece vopseaua mareste pH-ul parului, fiind necesar un sampon usor acid.

Citeste ingredientele samponului

Modul in care iti cumperi sampoanele trebuie sa nu iti puna sub nicio forma in pericol parul, asa ca este recomandata intotdeauna citirea ingredientelor samponului, deoarece unele pot avea un mod de aplicare diferit de altele.

Ca regula generala de spalare, este indicat sa masezi scurt (timp de 30 de secunde) si fara intensitate mare scalpul (cu varful degetelor) pentru a activa microcirculatia. Dupa aplicarea samponului, nu este recomandat sa freci prea tare. La final, clateste direct cu apa calduta (cea fierbinte deterioreaza parul).

In esenta, indiferent de ingredientele samponului, nu trebuie sa pui multa tensiune asupra scalpului. Acest lucru duce la cresterea productiei de sebum, adica efectul opus celui dorit in cazul unui astfel de tratament.

Sfaturi utile pentru parul gras

Pe langa sampon, este important sa ai si o rutina zilnica pentru a mentine sanatatea parului si a-i reduce aspectul uleios chiar si dupa sau intre spalari. Descopera 4 sfaturi utile pentru ingrijirea parului gras.

Clateste foarte bine parul

Atunci cand te speli pe cap, este important sa clatesti foarte bine parul. De asemenea, samponeaza-l de doua ori, la fiecare spalare.

Evita palariile

Este indicat sa eviti palariile deoarece acestea, la fel ca masajul agresiv al scalpului, au tendinta de a creste nivelul de secretie a sebumului.

Maseaza scalpul de 2-3 ori pe zi

Doar masand scalpul de 2-3 ori pe zi te vei asigura ca toata murdaria si sebumul sunt indepartate eficient, iar scalpul si parul sunt perfect curate. Maseaza scalpul numai prin miscari blande!

Utilizeaza un pieptene in loc de perie

Pentru a pieptana parul ar fi indicat sa optezi pentru un pieptane cu dinti rari in locul periilor de coafat cu peri desi, din aceleasi considerente: reducerea atingerilor agresive ale scalpului care sporesc productia sebumului.

Mult optimism iti dorim! Pana la 25% din populatia adulta sufera de par gras, asa ca nu uita niciodata ca nu esti singur in aceasta lupta. Unele persoane se lupta cu parul gras intreg anul, altele doar cateva luni, in mod special iarna, cand poarta o caciula zilnic. Din fericire, exista cate un sampon ideal pentru fiecare persoana, tip de anoptimp si tip de par. Cand il vei gasi pe cel potrivit, mare parte din stresul de zi cu zi va fi eliminat, iar parul tau va capata un tonus de invidiat!